Villa Pinedo is dé plek in Nederland waar kinderen van gescheiden ouders hun ervaringen delen, elkaar adviseren en steunen. Daarnaast maken de jongeren van Villa Pinedo volwassenen bewust van wat er in hun hoofd en hart omgaat. Villa Pinedo werkt zo samen met jongeren aan gedragsverandering van ouders, in het belang van het kind.

In een relatie hebben ouders twee rollen: de rol van partner en de rol van ouder. Door een scheiding verandert dat. Ze blijven ex-partner maar ook medeouder. Als ouder stel je het belang van je kind natuurlijk centraal, maar dit botst weleens met de ex-partnerrol.

De rol van ouder blijft altijd
Wat verandert is een partnerrelatie tussen ouders. De rol als ouder blijft echter altijd intact. Maar door emoties vergeet de ouder weleens dat de ander de vader of moeder is van het kind en niet allen de ex-partner.

“Ze bellen elkaar nooit. Ik weet niet eens of ze elkaars telefoonnummer hebben.” Marleen (20)

Hoe het ook anders kan
Het kan écht anders, daar geloof ik heilig in (Marsha Pinedo, oprichter van VillaPinedo.nl). Daarom ontwikkelde wij samen met ervaringsdeskundige jongeren een programma, waarin we ouders leren om te kijken door de ogen en het hart van een kind. In dit programma leren we ouders volgens 6 stappen door het scheidingsproces kijken door de ogen van een kind. Bijvoorbeeld hoe je in de ogen van je kind het beste communiceert met de ex-partner, hoe ouders voorkomen dat hun kind in een loyaliteitsconflict terecht komt, hoe nieuwe liefdes het beste geïntroduceerd kunnen worden en hoe de rechten van het kind het beste gewaarborgd worden.

Voor Professionals
De video’s van de online training kunnen door professionals uitstekend gebruikt worden om tijdens gesprekken met cliënten te gebruiken. Bijvoorbeeld door video’s van kinderen van gescheiden ouders te laten zien die te maken hebben gehad met nieuwe partners of ruziënde ouders. Doordat ouders de emoties van kinderen zien en horen, zijn zij beter in staat om vanuit het kind de situatie te bekijken.

De online training bestaat -naast video’s van kinderen- uit opdrachten die ouders leren te handelen door de ogen van hun kinderen. Je kunt deze opdrachten gebruiken tijdens gesprekken of meegeven als opdracht na de sessie, zodat ze deze in alle rust thuis kunnen doen.

“Vertel het heel rustig. En ga absoluut niet ruziemaken tijdens het vertellen. Sowieso niet ruzie maken waar we bij zijn.” Robin (15)

Meer informatie over de online training vind je hier.


The Lime Tree wil een steentje bijdragen aan de beeldvorming over de procedure van echtscheiding waarbij veel mensen nog steeds eerst aan een advocaat denken.
The Lime Tree heeft een bijzondere aanbieding voor iedereen die familie mediator wil worden. Lees meer.