Mediation bij arbeidsconflicten

Een mediator kan bij arbeidsconflicten beide partijen weer met elkaar in gesprek brengen. Hij kan hen begeleiden bij hun conflict zodat zij zelf weer oplossingen gaan zien. Soms lukt dat niet en kan de mediator begeleiden in een traject naar ontslag of beëindiging van de overeenkomst.
De mediator geeft ruimte aan alles wat er gezegd moet worden om samen verder te kunnen. Maar ook als partijen besluiten niet verder te willen met elkaar, kan een mediator dit proces zorgvuldig begeleiden.

Werkwijze

Een mediation traject begint bij een aanmelding bij The Lime Tree (website, e-mail of telefonisch). Er wordt een offerte gemaakt met een prijsinschatting. Bij akkoord neemt een intaker van The Lime Tree telefonisch contact op met de partijen. Daar wordt een inschatting gemaakt of het conflict zich leent voor mediation en uitleg gegeven over mediation. Daarna wordt een mediator uit het landelijk netwerk ingeschakeld.

Kosten

Een gemiddelde arbeidsmediation kost € 2.000,-  excl. BTW (intakegesprekken, mediationgesprekken, correspondentie en telefoontijd) en duurt 6 tot 8 uur aan gesprekstijd. Dat lijkt misschien veel maar een arbeidsconflict kost jaarlijks zo’n €50.000 per (zieke) werknemer.
Intakes worden bij The Lime Tree binnen twee werkdagen ingezet, de afspraak met de mediator kan binnen een week na de intake worden ingepland (als alle agenda’s dat toestaan). Het is zaak zo snel mogelijk te starten met een mediation omdat snelheid de escalatie positief kan beïnvloeden. Exit trajecten duren door het  juridische staartje vaak langer.

Benieuwd naar voorbeelden? Bekijk dan een aantal case studies.