De rol van vergeving

In de zoektocht naar een duurzame oplossing voor het conflict kan vergeving een belangrijke rol spelen. Zonder vergeving blijft woede, wrok en haat doorwoekeren. Zelfs lang nadat de problemen die de buitenwereld zag (rechtszaak, scheiding, moeilijke relatie) al zijn verholpen. De uitdaging is om in de mediation op het juiste moment ruimte te scheppen voor het onderwerp vergeving, zonder het af te dwingen bij dat de partijen. Eileen: “Ik merk dat partijen een diep gevoel van herstel, heling en ‘afsluiting’ ervaren als er vergeving plaats kan vinden.”

Eileen-Barker-Steve-Whittaker-mediation-workshop-vergevingVijandigheid na ‘geslaagde’ mediation

Na 25 jaar mediation raakte Eileen Barker teleurgesteld in het feit dat er toch nog zo veel vijandigheid was tussen cliënten. Zelfs na een ‘geslaagde’ mediation. Eileen: “Het voelde als een taboe dat niemand in het mediation vakgebied dit probleem ooit besprak”. Eileen heeft zich het laatste decennia uitvoerig verdiept in het thema vergeving, en geeft er nu al jaren trainingen en workshops over.

Irritatie

Bij sommigen roept het woord vergeving een gevoel van irritatie op. Steve Whittaker vertelt: “In Nederland wordt het begrip vooral gekoppeld aan het christendom. En daar hebben velen van ons steeds minder of zelf niets mee.” De workshop gaf ook inzicht waarom er weerstand is tegen vergeving. En hoe we deze weerstand kunnen overwinnen.

Voor herhaling vatbaar

Vanwege het belang en de interesse is besloten om het onderwerp een prominentere rol te geven in ons opleidingsaanbod. Zo start er in 2017 een 3-daagse training gericht op vergeving in mediations, met Steve en Eileen als trainers. In het voorjaar, voordat de training start, geven we informatie workshops over deze nieuwe training.

Ben je mediator en worstel je soms ook met het thema vergeving tijdens mediations? Houd dan onze nieuwsbrief in de gaten voor de komende trainingen en workshops.