VVD-Kamerlid Ard van der Steur laat dat weten in reactie op kritische opmerkingen van de Raad van State bij zijn initiatiefwetsvoorstel.

Van der Steur maakt zich al jaren hard voor mediation, waarbij conflicten worden beslecht zonder tussenkomst van de rechter. Dat ontlast de rechterlijke macht en leidt sneller tot vaak voor alle partijen bevredigende uitkomsten. Hij schreef onlangs een initiatiefwetsvoorstel en heeft de kritiek van de Raad van State daarin naar eigen zeggen deels verwerkt.

Principiële keuze
Van der Steur erkent dat hij en de Raad van State blijven verschillen over de principiële vraag of de overheid randvoorwaarden moet scheppen voor mediation. ,,Nog steeds wordt maar 1 procent van de geschillen beslecht via mediation. Ga je nog eens 10 jaar niks doen en wachten totdat het een succes wordt of ga je mediation bij wet regelen? Wij maken de principiële keuze om die stap vooruit te zetten.”

Hij is het niet eens met kritiek van de Raad dat zijn wetsvoorstel de toegang tot de rechter kan belemmeren. ,,Dat doen we hiermee niet en bovendien zeggen de rechters zelf dat ze te veel zaken krijgen die ook via mediation beslecht kunnen worden.”

Professionele mediator
Mediation, waarbij partijen hun geschil oplossen met hulp van een professionele mediator, leidt in Nederland in 60 procent van de gevallen tot succes. Met het wetsvoorstel van de VVD wordt mediation zowel in het burgerlijk recht als in het bestuursrecht verankerd.

Advocaten worden verplicht te onderzoeken of mediation toegepast zou moeten worden. Ook overheden zullen actief moeten wijzen op de mogelijkheid van mediation.

Van der Steur: ,,Conflicten worden zo eerder en vaker voorkomen en sneller opgelost dan wanneer de gang naar de rechter wordt gemaakt. Mediation blijkt vaak een veel betere oplossing dan procederen.” In het wetsvoorstel wordt ook een register voor mediators ingesteld, zodat kwaliteitseisen zijn gewaarborgd en ook het tuchtrecht is geregeld.

 

Bron: nu.nl