De grote landelijke verenigingen van mediators hebben zich verenigd in de ‘Mediatorsfederatie Nederland’ (MfN). Daarmee is een belangrijke stap gezet in de organisatie en de professionalisering van het mediatorsberoep. Met als missie de kwaliteit van mediation te bevorderen en namens het mediationveld als gesprekspartner voor de overheid op te treden. De lancering van de federatie vond plaats tijdens het Mediationcongres 2013 op vrijdag 15 november in Utrecht.

Mediationwet
Een belangrijke activiteit van de Mediatorsfederatie Nederland is de wetgevingsadvisering en de vertegenwoordiging van de belangen van mediators in het kader van de op stapel staande mediationwet. De federatie heeft een advies uitgebracht en onderhoudt intensief contact met Tweede Kamerlid Ard van der Steur over deze wet.

Kwaliteitsregister
De Federatie houdt sinds 1 januari aanstaande het register van mediators en is verantwoordelijk voor het kwaliteitsbeleid voor mediation in Nederland. De federatie heeft deze rol overgenomen van het Nederlands Mediation Instituut. Het register is erkend door de Raad voor de Rechtspraak en de Raad voor Rechtsbijstand. De federatie streeft er naar het register de status te geven van wettelijk register.

MfN registermediator
Mediators die erkend waren als NMI registermediator, zijn nu erkend als MfN registermediator, dit geldt dan ook voor alle mediators in het netwerk van The Lime Tree.

MfN accreditatie
De opleidingen van The Lime Tree die al geaccrediteerd waren door het Nederlands Mediation Instituut (NMI) hebben sinds 1 januari de accreditatie namens de Mediatorsfederatie Nederland (MfN), deze worden ook aangeduid met de bijbehorende kwaliteitskeurmerken.

Mediatorsfederatie_Nederland_Kwaliteitsregister_Basisopleiding(72)   Mediatorsfederatie_Nederland_Kwaliteitsregister_Familieopleiding(72)