Zes op de tien gevallen van langdurig ziekteverzuim hebben te maken met privéproblemen zoals een scheiding, conflicten en een gebrek aan motivatie.

Volgens Aon leggen werkgevers die ziekteverzuim willen voorkomen te veel focus op de medische aspecten van verzuim. Zij stimuleren sporten, verkopen gezond eten in de kantine en houden een preventief medisch onderzoek, terwijl zij geen oplossing bieden voor uitval als gevolg van privéproblemen.

Zware wissel

Daarnaast blijkt dat vrouwen (0,9 procent) drie keer zo vaak verzuimen op werk als mannen (0,3 procent) als gevolg van mantelzorg aan familie in de eerste en tweede lijn.

Volgens Mario Hooglugt, manager bij Aon, trekt dit vooral op veertigplussers een zware wissel. “Zij hebben er in sommige gevallen haast een tweede baan bij doordat zij voor hulpbehoevende familieleden zorgen. Dit geldt met name voor vrouwen. Op lange termijn leidt dat tot uitval.”

Een verzuimdossier waarin meerdere klachten genoemd worden, maar waar een echtscheiding de feitelijke reden is, neemt gemiddeld honderdvijftig tot tweehonderd kalenderdagen in beslag. De kosten voor werkgever kunnen oplopen tot 30.000 euro. Verzuim bij relatieproblemen komt bij mannen en vrouwen evenveel voor, maar vrouwen verzuimen gemiddeld honderddertig dagen langer.

 

Bron: nu.nl