VVD Tweede Kamerlid Van der Steur legt het wetsvoorstel vandaag ter advisering neer bij de Raad van State. “Dit wetsvoorstel beoogt mediation te positioneren als het logische en realistische alternatief voor de traditionele rechtspraak en geeft het een volwassen, zelfstandige en professionele plek in de conflictbeslechting. Zowel in het bestuurs- als het civiele recht. Ik ben blij dat de noodzaak van deze wet door mijn collega’s in de Kamer breed wordt onderkend”.

Mediation is de methode waarbij partijen een geschil oplossen onder begeleiding van een professionele mediator. Nu al leidt mediation in Nederland in 60% van de gevallen tot succes. Maar omdat mediation geen verankering in de wet kent en er nog geen regels zijn omtrent wie, wanneer als mediator mag optreden, is de toepassing beperkt. Dit wetsvoorstel maakt daar naar verwachting een einde aan.

Met het wetsvoorstel wordt mediation zowel in het burgerlijk recht als in het bestuursrecht verankerd. De burgerlijke rechter wordt, voordat hij een zaak aanneemt, gestimuleerd om partijen te verwijzen naar mediation als alternatief voor conflictoplossing. Van der Steur: “Conflicten worden zo eerder en vaker voorkomen en sneller opgelost dan wanneer de gang naar de rechter wordt gemaakt. Mediation blijkt vaak een veel betere oplossing dan procederen.” Ook in het bestuursrecht zullen overheden actief moeten wijzen op de mogelijkheid van mediation, waardoor bestuurders worden gedwongen meer rekening te houden met de consequenties van hun keuzes voor een burger. Dit zal niet alleen conflicten voorkomen, het zal ertoe leiden dat minder snel bezwaar wordt ingediend en slagvaardiger kan worden bestuurd.

Met dit wetsvoorstel wordt ook een Register voor mediators ingesteld, zodat kwaliteitseisen zijn gewaarborgd en ook het tuchtrecht is geregeld. Van der Steur: “Nu is mediation nog een vrij beroep, waardoor de kwaliteit niet gegarandeerd is. Dit register zorgt voor een noodzakelijke professionalisering van het vak”.

Het wetsvoorstel is in nauw overleg met de belanghebbende partijen uit de mediationwereld tot stand gekomen en na een uitgebreide consultatiefase waarin meer dan 80 reacties werden ontvangen.

De drie wetsvoorstellen mediation

Logo_PDF Wet registermediator

Logo_PDF Wet bevordering van mediation in het burgerlijk recht

Logo_PDF Wet bevordering van mediation in het bestuurrecht