Door: Steve Whittaker

Nu is het tijd om terug te kijken naar alle mensen die zoveel betekend hebben voor The Lime Tree in het verleden.

Toen ik van start ging met The Lime Tree kwam ik na een aantal jaar in contact met twee mensen die een grote invloed hadden op mij en op The Lime Tree: Adele Couzijn en Hub Dohmen. Beiden werden partners bij The Lime Tree en samen met een stel creatieve mensen hebben wij de naam bedacht.  Alle twee hebben met hart en ziel gewerkt om The Lime Tree een stevig fundament te geven. Adele had een Amerikaanse moeder, was volledig tweetalig en was psycholoog van huis uit. Zij hield zich bezig met de conceptuele ontwikkeling van de trainingen, het opzetten van het netwerk van The Lime Tree evenals het creëren van een organisatie voor The Lime Tree. Hub was advocaat en hij bracht zijn kennis en enthousiasme voor de mediationpraktijk volledig mee naar bij The Lime Tree.

v.l.n.r. Adele Couzijn, Steve Whittaker en Hub Dohmen

In deze periode kwam Marianne Langhout bij ons als manager werken, samen met Anne Lodewijks. Samen hebben zij het schip gestuurd. Door contacten met Adele kwam Ad Kil bij ons. Iedereen die hem kent weet van zijn inzichten over didactiek. Ik weet nog een uitspraak van hem: “Als je het niet in een model kan stoppen heeft het weinig waarde”. Dat onze trainingen zo modelmatig zijn, is wel voor een deel dankzij zijn inbreng.

Ad Kil

Adele, Hub, Ad en ik hebben veel tijd met elkaar doorgebracht en The Lime Tree naar een hoger niveau getild. Toen begon er verandering in te komen. Ad is uiteindelijk hoogleraar didactiek geworden bij Nyenrode. Marianne Langhout werd directrice van een non profit instelling en Anne Lodewijks ging elders werken. Hub Dohmen besloot op een bepaald moment om zijn advocatenpraktijk prioriteit te geven. Nu werkt hij als octrooispecialist en doet nog steeds mediations.

Er kwamen nieuwe mensen bij. Wellicht bekend voor een aantal lezers. Nicolette van Heesch, Ellen van der Ligt, Erna Beeker,  Mieke Duhen, Niels Dammers, Marni Dorresteijn, Peter Stolk, Marie Cecile de Jager, Marieke Oosting, onze grappenmaker Mike Ruiterman en nog velen meer. Ieder is een korte of langere periode gebleven en heeft zijn of haar imprint achtergelaten bij The Lime Tree.

Wij kregen ook te maken met het feit Adele ongeneeslijk ziek werd. Het was inspirerend om te zien hoe haar spirit boven alles uitsteeg en haar commitment tot aan het einde voor wat de essentie van mediation voor haar was, ondanks haar verminderde fysieke mogelijkheden. Uiteindelijk was de ziekte te sterk en zij overleed. Mijn dankbaarheid voor wie zij was en hoe zij als mens stond in het mediation vak is enorm.

Maar zelfs met de trieste omstandigheden gaat het leven en het werk door. Casper van der Woude kwam ons versterken en werd aandeelhouder in The Lime Tree. Casper was een opleidingsman in hart en nieren. Hij overzag een grote vernieuwing bij The Lime Tree. Automatisering, marketing en met name de website werden aangepakt. In 2011 stopte Casper bij The Lime Tree en sinds die tijd ben ik enige eigenaar.

Frits van der Brug

Tijdens deze hele periode van The Lime Tree hebben vele trainers en mediators bij ons gewerkt. Mijn dank gaat uit naar trainers die elders gingen of stopten, zoals Annemarie de Graaf, Ineke Siegel, Joppe van der Poel en Hein van Meeteren en met name Frits van der Brug wie zoveel betekend heeft voor ons.

Johan Klene

Als ik naar ons netwerk van mediators kijk, valt het mij op dat veel van de mediators van het eerste uur nog steeds in ons netwerk zitten en al jaren lang voor ons zaken doen. Dank aan jullie hiervoor! Speciale dank gaat uit naar Johan Klene. Hij is helaas gestopt met mediations, maar hij is nog niet uit beeld en is altijd welkom bij onze netwerkbijeenkomsten.

Mariëtte Koning

Net als bij onze mediators, hebben wij een hele trouwe groep acteurs al die jarenlang aan cursisten laten zien hoe een echt mediation gesprek verloopt. Dank aan alle acteurs! Hierbij wil ik in het bijzonder ook aandacht vragen voor Mariëtte Koning die veel te jong overleed.

Soms lijkt een bedrijf een trein die een lange reis maakt met veel tussenstops erin. Ergens in het begin was er een eerste passagier (raad eens wie 🙂 ) en als hij de hele reis meemaakt,  ziet hij vele mensen die voor een langere of kortere tijd instappen of uitstappen.  Die eerste passagier is soms  gericht op het uitzicht buiten, maar heeft ook een oog en oor voor wat er allemaal binnen gebeurt met de medereizigers. Hun interacties en de verhalen die verteld worden aan elkaar. Wellicht het meeste interessante voor de eerste passengier is dat hij nog niet weet hoe lang de reis gaat duren, hoe veel stoppen er nog zullen zijn en wie nog zal instappen of uitstappen. Dat gaat hij meemaken en beleven.

Fijne kerstdagen en een heel goed en gezond 2022 toegewenst. 🙂

Warme groet,
Steve

Weet jij bij welke Sinterklaas Steve op schoot zit? Laat het ons weten!