The Lime Tree https://www.thelimetree.nl Mediation & Training Sun, 14 Apr 2019 22:04:04 +0000 nl-NL hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.7.2 Belangrijke rol mediation in uitspraak rechter https://www.thelimetree.nl/nieuws/uitspraak-rechter-verstoorde-arbeidsverhouding-en-mediation/ Wed, 01 Aug 2018 08:12:23 +0000 https://www.thelimetree.nl/?post_type=post&p=6297 In de zaak gaat het om een verstoorde arbeidsverhouding tussen werkgever en werknemer. Partijen hebben gezamenlijk besloten een mediationtraject in te gaan. De mediation heeft echter niet tot een oplossing van het arbeidsconflict geleid. Dit lijkt een belangrijke factor te zijn in de overweging van het Hof.

Uitspraak van het Hof: “De kantonrechter heeft overwogen dat partijen het erover eens zijn dat de arbeidsverhouding ernstig is verstoord. Die verstoring is onherstelbaar nu het conflict ook met mediation niet is opgelost”. Conclusie van het Hof is: ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

Uitspraak-hof-verstoorde-arbeidsverhouding

Lees hier de uitspraak van het Hof.

Bron: nieuwsbrief MfN-register.

]]>
Vaker mediation tussen gemeente en burger https://www.thelimetree.nl/nieuws/vaker-mediation-gemeente-en-burger/ Wed, 01 Aug 2018 07:48:50 +0000 https://www.thelimetree.nl/?post_type=post&p=6290 De inzet van mediators door (lokale) overheden neemt de laatste jaren toe, zeggen de beroepsvereniging VMO, de Mediatorsfederatie Nederland (MfN) en hoogleraar mediation Dick Allewijn.

Lees hier het hele artikel.

mediation gemeenten

Dat mediation meer ingeburgerd raakt als instrument voor conflictmanagement, blijkt ook uit de populariteit van mediation opleidingen onder burgemeesters. De helft van de burgemeesters heeft inmiddels zo’n opleiding gedaan.

Leuk om te vermelden: veel burgemeesters hebben een mediation training via The Lime Tree gevolgd.

]]>
Aan alle gescheiden ouders https://www.thelimetree.nl/nieuws/aan-gescheiden-ouders/ Wed, 06 Jun 2018 12:32:55 +0000 https://www.thelimetree.nl/?post_type=post&p=6238 Villa Pinedo is dé plek in Nederland waar kinderen van gescheiden ouders hun ervaringen delen, elkaar adviseren en steunen. Daarnaast maken de jongeren van Villa Pinedo volwassenen bewust van wat er in hun hoofd en hart omgaat. Villa Pinedo werkt zo samen met jongeren aan gedragsverandering van ouders, in het belang van het kind.

Het is onze missie om het leven van kinderen van gescheiden ouders positief te beïnvloeden. Wij hopen erop dat alle kinderen op een dag kunnen zeggen… “Mijn ouders, die zijn pas goed gescheiden!”

“Mijn ouders zijn nog hele goede vrienden voor mijn gevoel. Mijn ouders geven heel veel om mij en mijn broer. We staan voor hen op nummer 1.” Rachel (12)

Persoonlijke verhalen
In “Aan alle gescheiden ouders” laten Marsha Pinedo (kindertherapeut en oprichter Villa Pinedo) en journalist Petra Vollinga (die eerder “Het grote co-ouder (doe)boek schreef) kinderen zelf aan het woord. Zij vertellen persoonlijke verhalen vertellen de kinderen wat zij meemaken, voelen en denken. Het zijn verhalen die iedere ouder zullen raken en ze zullen op een indringende manier de ogen van iedere ouder openen. Deze (soms) emotionele verhalen, worden aangevuld met tips, adviezen en oefeningen waar iedere ouder (en professional) direct iets mee kan.

Het boek kan door professionals goed gebruikt worden ter ondersteuning tijdens sessies of kan gegeven worden aan gescheiden ouders. Het boek kun je hier bestellen.

Voorbeeld van een tip uit het boek:

Breng het Rechtbank-nieuws samen
Soms zijn er dingen waar je echt niet uitkomt samen, zodat je de beslissing nog liever overlaat aan de echter. Omdat je wilt dat er voor iedereen duidelijkheid komt. Spreek dan met je ex-partner af dat je ongeveer het volgende tegen de kinderen zegt:

“Jullie weten dat we al een tijdje een oplossing proberen te vinden voor….. Dat is jammer genoeg niet gelukt. We komen er niet uit. Omdat we het toch belangrijk vinden om hier wat over af te spreken, gaan we de rechter vragen om een besluit te nemen. Daar leggen we ons bij neer”.

Zo voorkom je dat je iets naars over de andere ouder zegt en het daarmee pijnlijk voor de kinderen maakt.

“Ik denk dat de communicatie goed houden het allerbelangrijkste is.” Zara (17)


The Lime Tree wil een steentje bijdragen aan de beeldvorming over de procedure van echtscheiding waarbij veel mensen nog steeds eerst aan een advocaat denken.
The Lime Tree heeft een bijzondere aanbieding voor iedereen die familie mediator wil worden. Lees meer.

]]>
Je blijft altijd ouder https://www.thelimetree.nl/nieuws/blijft-altijd-ouder/ Wed, 06 Jun 2018 12:22:30 +0000 https://www.thelimetree.nl/?post_type=post&p=6233 Villa Pinedo is dé plek in Nederland waar kinderen van gescheiden ouders hun ervaringen delen, elkaar adviseren en steunen. Daarnaast maken de jongeren van Villa Pinedo volwassenen bewust van wat er in hun hoofd en hart omgaat. Villa Pinedo werkt zo samen met jongeren aan gedragsverandering van ouders, in het belang van het kind.

In een relatie hebben ouders twee rollen: de rol van partner en de rol van ouder. Door een scheiding verandert dat. Ze blijven ex-partner maar ook medeouder. Als ouder stel je het belang van je kind natuurlijk centraal, maar dit botst weleens met de ex-partnerrol.

De rol van ouder blijft altijd
Wat verandert is een partnerrelatie tussen ouders. De rol als ouder blijft echter altijd intact. Maar door emoties vergeet de ouder weleens dat de ander de vader of moeder is van het kind en niet allen de ex-partner.

“Ze bellen elkaar nooit. Ik weet niet eens of ze elkaars telefoonnummer hebben.” Marleen (20)

Hoe het ook anders kan
Het kan écht anders, daar geloof ik heilig in (Marsha Pinedo, oprichter van VillaPinedo.nl). Daarom ontwikkelde wij samen met ervaringsdeskundige jongeren een programma, waarin we ouders leren om te kijken door de ogen en het hart van een kind. In dit programma leren we ouders volgens 6 stappen door het scheidingsproces kijken door de ogen van een kind. Bijvoorbeeld hoe je in de ogen van je kind het beste communiceert met de ex-partner, hoe ouders voorkomen dat hun kind in een loyaliteitsconflict terecht komt, hoe nieuwe liefdes het beste geïntroduceerd kunnen worden en hoe de rechten van het kind het beste gewaarborgd worden.

Voor Professionals
De video’s van de online training kunnen door professionals uitstekend gebruikt worden om tijdens gesprekken met cliënten te gebruiken. Bijvoorbeeld door video’s van kinderen van gescheiden ouders te laten zien die te maken hebben gehad met nieuwe partners of ruziënde ouders. Doordat ouders de emoties van kinderen zien en horen, zijn zij beter in staat om vanuit het kind de situatie te bekijken.

De online training bestaat -naast video’s van kinderen- uit opdrachten die ouders leren te handelen door de ogen van hun kinderen. Je kunt deze opdrachten gebruiken tijdens gesprekken of meegeven als opdracht na de sessie, zodat ze deze in alle rust thuis kunnen doen.

“Vertel het heel rustig. En ga absoluut niet ruziemaken tijdens het vertellen. Sowieso niet ruzie maken waar we bij zijn.” Robin (15)

Meer informatie over de online training vind je hier.


The Lime Tree wil een steentje bijdragen aan de beeldvorming over de procedure van echtscheiding waarbij veel mensen nog steeds eerst aan een advocaat denken.
The Lime Tree heeft een bijzondere aanbieding voor iedereen die familie mediator wil worden. Lees meer.

]]>
Alle vragen kunnen gesteld worden https://www.thelimetree.nl/nieuws/vragen-kunnen-gesteld-worden/ Wed, 06 Jun 2018 10:16:35 +0000 https://www.thelimetree.nl/?post_type=post&p=6224 Villa Pinedo is dé plek in Nederland waar kinderen van gescheiden ouders hun ervaringen delen, elkaar adviseren en steunen. Daarnaast maken de jongeren van Villa Pinedo volwassenen bewust van wat er in hun hoofd en hart omgaat. Villa Pinedo werkt zo samen met jongeren aan gedragsverandering van ouders, in het belang van het kind.

Kinderen van gescheiden ouders lopen vaak rond met heel veel vragen in hun hoofd. Op ons jongerenforum kunnen kinderen van gescheiden ouders vragen stellen en krijgen ze advies van gelijkgestemde jongeren die ook in hun situatie hebben gezeten.

“Als mijn moeder in een verdrietige bui is, denkt ze vaak aan de scheiding en gaat ze slechte dingen over mijn vader zeggen. Daar kan ik niet zo goed tegen en mijn vraag is hoe ik daar het beste op kan reageren?” Anoniem (11)

Een forum voor kinderen van gescheiden ouders
Op ons jongerenforum, hebben al veel kinderen een vraag gesteld aan onze ervaringsdeskundige jongeren. Maar ook delen kinderen soms hun gevoelens:

“Ouders moeten nooit op een boze manier tegen elkaar praten. Want dat is niet leuk voor kinderen. En ouders moeten elkaar begrijpen. En ouders moeten naar kinderen luisteren. Kinderen moeten er niet aan denken dat ouders elkaar niet aardig vinden. En dan moet je aan leuke dingen denken.” Indy (8)

Een forum voor gescheiden ouders
Omdat ook ouders vragen hebben, hebben we ook een forum voor ouders. Op dit forum krijgen ouders advies van ervaringsdeskundige jongeren.

 “Ik en mijn ex-partner hebben een dochter van 6 jaar. We zijn nu 5 jaar gescheiden. De regeling is dat onze dochter bij mij woont maar om het weekend en om de woensdag bij mijn ex is. Nu wil vader graat het weekend tot maandagochtend maar ik vind het teveel voor onze dochter. Zij zou op school moeten schakelen, na school naar de BSO en dan pas naar mij gaan. En dan begint het woensdag weer opnieuw. We worden het niet eens. Wat is jullie advies?”

Tip voor professionals
Je kunt kinderen en ouders altijd wijzen op het forum, zodat ook zij een vraag kunnen stellen. Inmiddels zijn er door 1885 kinderen en 1220 ouders vragen gesteld.


The Lime Tree wil een steentje bijdragen aan de beeldvorming over de procedure van echtscheiding waarbij veel mensen nog steeds eerst aan een advocaat denken.
The Lime Tree heeft een bijzondere aanbieding voor iedereen die familie mediator wil worden. Lees meer.

]]>
Steun voor kinderen van gescheiden ouders https://www.thelimetree.nl/nieuws/steun-kinderen-gescheiden-ouders/ Wed, 06 Jun 2018 09:56:46 +0000 https://www.thelimetree.nl/?post_type=post&p=6215 Villa Pinedo is dé plek in Nederland waar kinderen van gescheiden ouders hun ervaringen delen, elkaar adviseren en steunen. Daarnaast maken de jongeren van Villa Pinedo volwassenen bewust van wat er in hun hoofd en hart omgaat. Villa Pinedo werkt zo samen met jongeren aan gedragsverandering van ouders, in het belang van het kind.

Voor een kind kan het lastig zijn om hun gevoelens te delen met iemand die ze goed kennen. Ieder kind is loyaal aan beide ouders en ze willen allebei hun ouders ook niet afvallen. Daarom slikken ze vaak in wat ze écht voelen. Ze willen beide ouders namelijk geen pijn doen. Hierdoor kan een loyaliteitsconflict ontstaan.

“Wat ik geregeld wil hebben is dat mijn vader en moeder daadwerkelijk naar een mediator gaan. Ik nam als kind veel verantwoordelijkheid op me, om te zorgen dat mijn moeder blij bleef.” Dara (19)

Buddy Project
Om ervoor te zorgen dat kinderen van gescheiden ouders altijd hun ei kwijt kunnen, hun gevoelens kunnen delen en hun verhaal kunnen delen hebben wij het ‘Buddy Project’. Ervaringsdeskundige Buddy’s in de leeftijd van 18-25 jaar en die een maatschappelijke opleiding doen, zijn de Buddy van kinderen van gescheiden ouders. Via een speciaal ontwikkelde online app, kunnen zij altijd online praten met de speciaal voor hun geselecteerde Buddy. Zo blijft het laagdrempelig voor jongeren en bieden wij ze een veilige omgeving.

Op deze manier kunnen kinderen van gescheiden ouders altijd hun verhaal delen en krijgen ze steun van iemand die hun situatie goed kent. Ouders hoeven hun kinderen geen toestemming te geven om mee te doen met het Buddy Project.

Wat kun jij doen?
Door kinderen en/of ouders op het Buddy Project te wijzen, kunnen kinderen van gescheiden ouders op een gemakkelijke manier een gelijkgestemde Buddy aan zich gekoppeld krijgen.

Voor wie zijn de Buddy’s?
Buddy’s zijn er voor kinderen & jongeren van 10-24 jaar en zijn helemaal gratis. Ze oordelen niet, dus de kinderen van gescheiden ouders kunnen ze vertellen wat ze willen. Doordat de Buddy zelf ook gescheiden ouders heeft, kan een het kind van gescheiden ouders zijn/haar kwijt aan een onpartijdige persoon die zelf in dezelfde situatie heeft gezeten.

Leuk om te weten: In april hebben we het 1.000ste kind gekoppeld aan een Buddy!


The Lime Tree wil een steentje bijdragen aan de beeldvorming over de procedure van echtscheiding waarbij veel mensen nog steeds eerst aan een advocaat denken.
The Lime Tree heeft een bijzondere aanbieding voor iedereen die familie mediator wil worden. Lees meer.

]]>
Leer kijken door de ogen van een kind https://www.thelimetree.nl/nieuws/leer-kijken-ogen-kind/ Wed, 06 Jun 2018 08:51:56 +0000 https://www.thelimetree.nl/?post_type=post&p=6195 Villa Pinedo is dé plek in Nederland waar kinderen van gescheiden ouders hun ervaringen delen, elkaar adviseren en steunen. Daarnaast maken de jongeren van Villa Pinedo volwassenen bewust van wat er in hun hoofd en hart omgaat. Villa Pinedo werkt zo samen met jongeren aan gedragsverandering van ouders, in het belang van het kind.

Het is inmiddels wel ‘gewoon’ om te scheiden maar het lijkt wel alsof we er niet volwassen mee om kunnen gaan. Na een scheiding blijven ex-partners nog vaak in een vete verwikkeld. Ouders die blijven strijden en waar de kinderen de dupe van zijn. Daarom willen we met Villa Pinedo ouders leren om te scheiden met oog voor hun kinderen en proberen wij de levens van kinderen met gescheiden ouders positief beïnvloeden . Door de ervaringen van kinderen te delen, hopen we dat ouders weer vanuit hun hart gaan handelen en niet vanuit woede die ze eventueel naar hun ex-partner kunnen voelen.

Wij zijn er namelijk van overtuigd, dat iedere ouder alleen maar het beste voor hun kind wilt. Net zoals kinderen dat ook voor hun ouders willen.

Open brieven, geschreven door kinderen

Om zowel ouders, als familie/vrienden en docenten te helpen om door de ogen van kinderen te kijken, hebben we 6 verschillende open brieven (voor ouders, voor het netwerk, voor docenten, voor kinderen, voor ouders met een kind uit groep 8 en voor ouders van een eindexamenleerling) geschreven die gratis gedownload kunnen worden. Je kunt de brief als professional aan ouders en/of kinderen geven. Een voorbeeld van een deel van een open brief, lees je hier:

“Ben jij in de zomer al bezig met de feestdagen? Troost je je met verdrietige ouders? Voel je je verantwoordelijk voor hun geluk? Denk je soms dat de scheiding jouw schuld is? Moet je zelf regelen wanneer je bij wie bent? Luister je naar de negatieve dingen die ze over elkaar zeggen?

Heb je het gevoel dat je voor je zusje of broertje moet zorgen? Hou je je groot om je ouders geen pijn te doen? Dan willen we je laten weten dat dit allemaal niet jouw taak is! Wij willen je graag tips geven hoe je deze situatie kan veranderen.”

Dit is een fragment uit de open brief ‘aan alle kinderen van gescheiden ouders. Wil je de hele brief lezen of andere open brieven downloaden, klik dan hier. We hebben de open brief ook in het Duits, Engels, Spaans, Italiaans, Turks en Frans.


The Lime Tree wil een steentje bijdragen aan de beeldvorming over de procedure van echtscheiding waarbij veel mensen nog steeds eerst aan een advocaat denken.
The Lime Tree heeft een bijzondere aanbieding voor iedereen die familie mediator wil worden. Lees meer.

]]>
Gescheiden ouder wil ex niet op uitvaart https://www.thelimetree.nl/nieuws/gescheiden-ouder-wil-ex-niet-op-uitvaart/ Tue, 15 May 2018 05:34:19 +0000 https://www.thelimetree.nl/?post_type=post&p=6146 Uit een onderzoek onder gescheiden mannen en vrouwen door onderzoeksbureau GfK in opdracht van uitvaartverzekeraar Nuvema blijkt dat 1 op de 3 gescheiden ouders wil niet dat ex op uitvaart komt. Een kwart zegt ook niet van plan te zijn te komen, mocht de ex overlijden. Dit onderzoek stond 6 mei in de Volkskrant, geschreven door Marjon Bolwijn.

Psycholoog Leoniek van der Maarel noemt het schadelijk voor kinderen als de nog levende ouder ontbreekt bij de uitvaart van een vader of moeder. Zij schreef een boek over kinderen en rouw en zegt: ‘Kinderen hebben die andere ouder op zo’n ingrijpend moment juist nodig voor steun en veiligheid. Als die niet bij de uitvaart is, voelt het kind zich er alleen voor staan. Je ontneemt het zo het recht op een waardig afscheid want je belast het met andere emoties, bovenop het verdriet dat er al is.’

Lees het hele Volkskrant artikel hier.

The Lime Tree wil in 2018 meer aandacht vragen voor echtscheiding, familiemediation en de rol van kinderen in een echtscheiding. Meer informatie en actualiteiten vind je op de pagina Jaar van de Echtscheiding.

]]>
Mediation in de overheid https://www.thelimetree.nl/nieuws/mediation-in-de-overheid/ Tue, 01 May 2018 08:29:53 +0000 https://www.thelimetree.nl/?post_type=post&p=6124 Dat mediation een belangrijke vorm is van het voorkomen of oplossen van conflicten, is al wel bekend. Dat dit bij de overheid, gemeenten en provincie, een voor de hand liggende wijze van conflictbeheersing is, lijkt vanzelfsprekend. Immers, met de overheid hebben vrijwel alle Nederlanders te maken. Mede door de uitgebreide wet- en regelgeving is het ontstaan van conflicten een groot risico, tegelijkertijd heeft de overheid het vertrouwen van de burger nodig om haar rol in de samenleven te vervullen.

Om de relatie tussen burger en overheid te verbeteren, wordt bij de overheid breed gebruik gemaakt van mediation, zowel met externe als met interne mediators. Met name voor de interne mediators is dit een kwetsbaar gebied, want zij spreken met 2 partijen waarvan de ene partij collega’s betreft. Hierdoor kan de onafhankelijke positie, ook wel wederzijds afhankelijke positie genoemd, van de mediator betwist worden. Indien de burger niet bereikt waar hij op had gehoopt, dan wordt snel gewezen naar de mediator die ‘immers’ een collega van de andere partij is. En als de burger tevreden naar huis gaat, dan krijgt de mediator wellicht het verwijt niet collegiaal te zijn geweest.

Om deze ongewenste neveneffecten van mediation te vermijden, hebben The Lime Tree en Caleidoscoop Leertrajecten samen een training opgezet, die met name is gericht op het voorkomen van ongewenste situaties voor de (interne) mediator.
In de training wordt sterk gewerkt met praktijkvormen; wat kom je zoal aan neveneffecten tegen en hoe kun je deze vermijden of juist bespreekbaar maken. De positie van de mediator als ongebonden procesbegeleider bij de mediation krijgt de nadruk, waarbij er ook op gewezen wordt dat inhoudelijke kennis van de bron van het conflict, niet door de mediator wordt uitgestraald. Vooral de klantgerichtheid, klantvriendelijkheid en oplossingsgericht werken, zal de overheidsmediator bespreekbaar maken in de behandeling van het conflict. Langs die lijnen wordt het conflict als systeemvraagstuk met de deelnemers uitgewerkt.

De trainers (MfN-Register mediators) hebben zelf een achtergrond bij en ervaring met de overheid en herkennen daardoor veel voorkomende vormen van ontevredenheid en dreigende spanningen tussen de mediator en de collega’s.

Geschreven door: Ton van Pelt
Ton is mediator in het mediatorsnetwerk van The Lime Tree en trainer van de opleiding Overheid en Mediation.

Over Ton van Pelt: Begin 1986 werd hij wethouder in Winterswijk en ruim acht jaar later volgde zijn benoeming tot burgemeester van de Zuid-Hollandse gemeente Oostflakkee. In september 2007 ging Van Pelt vervroegd met pensioen. Sindsdien is hij actief als mediator bij conflictsituaties en als trainer/coach bij de Bestuursacademie Nederland.

]]>
Wat kost scheiden? https://www.thelimetree.nl/nieuws/wat-kost-scheiden/ Wed, 28 Mar 2018 09:50:56 +0000 https://www.thelimetree.nl/?post_type=post&p=6049 In het artikel wordt ingegaan op verschillende scheidingsprocedures en de kosten daarvan. Naast scheiden met behulp van een mediator komen ook het uit elkaar gaan via advocaten, overlegscheiding en digitale ontbinding aan bod.

Lees hier het hele artikel.

Ben je, na het lezen van het artikel, op zoek naar overzichtelijke informatie over alle zaken rond scheiden? Kijk dan eens op GoedScheiden.nl.

GoedScheiden.nl

]]>